Video’s

Afgelopen 10 jaar zijn verschillende documentaires gemaakt over de (nazaten van) Nederlandse emigratie in Brazilië. Hier een overzicht.

In 2013 maakten Kel O’Neill en Eline Jongsma in het kader van hun The Empire Project. The unintended consequenses of colonialism. Voor een van hun korte films portretteerden zij de nazaten van Zeeuwse emigranten in de Braziliaanse deelstaat Espírito Santo.

In 2014 verscheen Novo Começo, een documentaire van de jonge filmmaker Martijn van Eijck. Hierin vertelt hij aan de hand van het levensverhaal van zijn oma wat er in de beginjaren van Holambra is gebeurd. Ikzelf kwam in de film in beeld als ‘historisch deskundige.’ Hier de trailer van de film.

In 2015 verscheen de documentaire Braziliaanse Koorts van Arjan van Westen en Monique Schoutsen. De film vertelt de vergeten en dramatische migratie van honderden Zeeuwen naar Brazilië. Ze vertrokken in de periode 1858-1862. Vandaag de dag spreken sommige nazaten in de binnenlanden van Espirito Santo nog Zeeuws. Hier de trailer van de film en een interview met Arjan van Westen.

In 2019 zond Omroep Brabant in de reeks Brabantse Helden een portret uit van Jan van de Broek, één van de pioniers van Holambra. De documentaire is in zijn geheel terug te zien via Youtube.

Tenslotte zond Omroep Max op 19 mei 2020 in de reeks Vaarwel Nederland een portret uit van verschillende Nederlandse emigranten in Brazilië. Terugkijken kan hier.

Of anders: https://www.npostart.nl/POW_04601556

Daarnaast had de omroep een interview met retourmigrant Harry Assinck.