Introductie

Mijn naam is Mari Smits. In 1990 publiceerde ik het boek Holambra. Geschiedenis van een Nederlandse toekomstdroom in de Braziliaanse werkelijkheid. Voor het schrijven van dit boek verbleef ik in 1988-89 een jaar in Brazilië. Al meer dan twintig jaar word ik benaderd door mensen, veelal familieleden van naar Nederland teruggekeerde emigranten, met het verzoek of ik nog een exemplaar van het boek heb. Toen het boek bijna was uitverkocht, werd het tijd voor een nieuw boek. Hiervoor heb ik vanaf 2010 onderzoek gedaan in Nederlandse overheidsarchieven, die nieuw licht werpen op de bewogen ontstaansgeschiedenis van dit ‘stukje Holland in Brazilië’. Op deze website heb ik verslag gedaan van het onderzoek. De website laat ik vooral de zijpaden zien die ik tijdens dit onderzoek op het spoor kwam.

Nu mijn nieuwe boek over Holambra in druk is verschenen wil ik verder gaan met deze website. Hoewel de focus op de eerste plaats blijft liggen op Holambra I en de groepsvestigingen die hieruit zijn voortgekomen, komen op deze website ook de lotgevallen van andere Nederlanders die zich in de loop van de 19e en 20e eeuw in Zuid-Amerika hebben gevestigd, aan bod.

Overigens is Holambra en de Nederlandse overzeese emigratie niet mijn enige interessegebied. Wie meer over van mijn historische activiteiten wil lezen wil ik graag verwijzen naar mijn website marismits.nl. Daarnaast ben ik in mijn vrije tijd een verwoed wandelaar. Op mijn wandelwebsite doe ik verslag van mijn wandelactiviteiten.

 

Bewaren

Bewaren

19 gedachten over “Introductie

 1. Renate Stapelbroek Beantwoorden

  Proficiat, Mari
  en ik kijk uit naar je volgende publicatie.

 2. Lodewijk Hulsman Beantwoorden

  Gefeliciteerd met dit initiatief Mari. Ik hoop dat het een levendig internationaal platform zal worden waar veel mensen elkaar vinden.

 3. Karin Huijs-Bos Beantwoorden

  Hallo Mari
  Onze ouders horen bij de pioniers en zijn in 1949 vertrokken naar Holambra en hebben er 15 jaar gewoond en zijn toen teruggekomen in 1965. Er wordt veel verteld over die tijd op organisatieniveau en het gewone leven daar. Zij leven allebei nog in de gezegende leeftijd van 89 jaar. Onze ouders zijn Cis en Harrie Bos-Hamers.
  Groetjes Karin Huijs-Bos.

 4. Ton Roos en Margje Eshuis Beantwoorden

  Een nieuw boek! Weer een mooie aanvulling op de geschiedenissen van Nederlandse emigranten naar Brazilië. Succes!
  Ton en Margje Roos-Eshuis.

 5. Bert Ernste Beantwoorden

  Interessante site, zoals ik eerder al zei.

  Suggestie: open de mogelijkheid voor geïnteresseerden om zich te abonneren, zodat ze een bericht krijgen als er iets nieuws wordt geplaatst. Dat is met WordPress eenvoudig te verwezenlijken.

  Vriendelijke groet,
  Bert Ernste ( web | blog )

 6. Rudolf Pietersma Beantwoorden

  Hallo Mari,
  Wellicht kunnen we “samenwerken”?
  Ik heb sinds 2007 de site http://brazilieforum.nl een forum met veel informatie voor imigrant en toerist.

  Groet,
  Rudolf Pietersma

  1. holambra Beantwoorden

   Beste Rudolf,

   Ik heb me inmiddels geregistreerd op het Brazilieforum. Heb je andere ideeën over samenwerking. Ik hoor het graag via de mail.

 7. Ineke van Meggelen Beantwoorden

  Beste Mari,
  wat fijn om deze site te ontdekken! We kennen elkaar natuurlijk nog van de periode dat jij en wij op Holambra verbleven en ik ben zeker geïnteresseerd in al je verhalen. Onze dochter Marjolein is daar geboren, en voor haar heb ik nu in ieder geval een makkelijk toegankelijke bron van informatie. Succes met je werk.

  groetjes, Ineke en Jos van Meggelen-Laagland

  1. holambra Beantwoorden

   Beste Ineke,

   We hebben elkaar wel eens ontmoet tijdens de Nijmeegse Vierdaagse (nog bedankt voor de bloemen). Als je meer wil lezen over mijn bezoeken aan Brazilië van het afgelopen jaar en in 2010, kijk dan eens op http://www.marismits.wordpress.com. Op mijn picasa welalbum zijn foto’s te vinden van mijn bezoek vorig jaar. https://picasaweb.google.com/100954196527118760206

   Hartelijke groet, Mari Smits

 8. Willem Mugge Beantwoorden

  Ik zou graag willen weten of de naam Hamilton in uw boek voorkomt. Het waren een broer en zus uit Brabant die zich in Brazilië gevestigd hebben. Tijdens de oorlog zijn beiden actief geweest als geheime agenten in Nederland, waarbij Frankie Hamilton tijdens de parachutelanding haar been brak en lange tijd in Haarlem in het ziekenhuis heeft gelegen. Uiteraard onder een valse naam.

  1. holambra Beantwoorden

   De naam Hamilton zegt mij niets. Wat was trouwens de achternaam van de broer en zus uit Brabant?

 9. Koen Hogenelst Beantwoorden

  Hallo Mari,

  Leuk om dit te lezen. Mijn opa en oma (Bert Hogenelst en Riek Hogenelst-te Molder) zijn eind jaren 40 naar Brazilie geemigreerd. Ze hebben zich een tijdje gevestigd rond Mococa, ten Noorden van Holambra. Ik ben benieuwd of je iets van Hogenelst bent tegengekomen tijdens je zoektochten en literatuuronderzoek. Ze zijn overigens na een aantal jaren naar het Zuiden getrokken (Rio Grande do Sul) en ergens halverwege de jaren 60 weer naar Nederland gegaan.

  Mvg Koen Hogenelst

  1. holambra Beantwoorden

   Dag Koen,

   Voor meer informatie over je familie moet je eens kijken op de website van Renate Stapelbroek http://www.tanterika.nl. Trouwens, tijdens mijn verblijf in Brazilië in 1988-89 maakte ik kennis met je broer Bart. Doe hem van mij de groeten.

   Groet, Mari

  2. Dick de Lange Beantwoorden

   Hallo Koen,
   Ik probeer de hele familie Hogenelst in kaart te brengen (de eerste 9 generaties vanaf 1700).
   Ik vond wel papieren van je opa en oma uit Brazilië.
   Ik zag dat behalve Gijsbertus en Rika ook broers Leendert en Hans zijn geëmigreerd.
   Hans is in 1956 getrouwd in in Mococa, São Paulo, Brazil met een Braziliaanse.
   Heb je interesse om informatie te delen?
   Gr.
   Dick de Lange

 10. Rob Croese Beantwoorden

  Ik zit hier met veel aandacht te lezen over de emigratie in Holambra en Castro enz. Zelf ben ik ook emigrant en ben in 1962 zelfstandig als 18jarige van Haarlem naar de VS gegaan om op een boerderij te werken. Later ben ik gaan studeren en heb in Peru en Chili gewerkt onder de inheemse mensen in taal en onderwijs werk. In Chili heb ik mensen leren kennen die in 1903 (53 gezinnen) van Nederland kwamen om daar een kolonie te stichten in Gorbea in het zuiden van Chili. Weet u iets van die emigratie? Meeste van die mensen hadden zich eerder verplaatst van Zuid Afrika naar Nederland maar konden daar niet wennen en wilden weg, vandaar dat ze naar Chili gingen toen ze de mogelijkheid kregen.
  Momenteel woon ik in Holland, Michigan, in de VS. En in deze buurt heb ik zelfs Dominee William Mulder leren kennen en zijn vrouw en hun geadopteerde zoon uit Brazilie, die Hans Bakhout heet.
  Weet u iets van die nederzetting in Gorbea? Intussen is er weinig van over gebleven en meeste nieuwe generaties zijn naar de grote steden vertrokken, zoals Santiago en Temuco.
  Mvg en ik hoop dat u mij terug schrijft. Ook zou ik uw boek over Holambra wel willen lezen als hethier in de VS te pakken kan krijgen.

  1. holambra Beantwoorden

   Beste Rob,

   Toevallig ken ik al een Rob Croese, die woont in Dronten (NL). Maar om op jouw vraag in te gaan. Vorig jaar stuitte ik op een boek van Frans van Gorkum, die op zoek ging naar verre familie van hem in Chili. Dit boek handelt over de familie Ross die in 1896 vanuit de Liemers naar Chili vertrekt. Voor meer informatie verwijs ik naar zijn website http://www.fransvangorkum.nl. Verder weet ik niets over Chili.
   Wat mijn boek over Holambra betreft. Een verkorte Portugese vertaling is via deze website de downloaden. MIjn Nederlandstalige boek is via http://www.bol.com te bestellen, maar reken dan wel op de verzendkosten.

 11. Jo Nauta Beantwoorden

  Hai Mari,
  Fijn dat je ook iets heb geschreven over de verdwenen kolonie Monte Alegre! Ik heb onlangs het boek gelezen dat Rinke Slump heeft geschreven, maar mijn ouders en wij kinderen praten nog geregeld over Monte Alegre. Ik, en mijn andere 4 broers en zussen zijn er geboren tussen 1964 en 1970 waarna wij, toen de kolonie werdt opgeheven, naar ZA zijn geemigreerd, uiteraard met onze ouders, die er nog steeds wonen.- ons huis in ZA heeft decennia lang de naam gedragen.
  Ik heb zelf in de jaren 90 een poging gedaan informatie te verzamelen via gesprekken met ex-kolonisten die weer in Nl zijn gaan wonen, na de opheffing. Ik zelf woonde in Nl tussen 1989 en 2015, maar tot een boek is het helaas niet gekomen. Wel heb ik veel info nog in Nl liggen en uiteraard zijn er vele vele fotos, zou je belangstelling hebben.
  Hartelijke groet
  Jo Nauta

 12. Johan Souman Beantwoorden

  Hallo allemaal ik ben Johan Souman met mijn ouders Gerrit en Jantje Souman en broer willem en zus Alie zijn we in 1963 gaan wonen in Monte Alegre ik was toen 7 jaar ik weet nog best veel dingen van die tijd zoals dat we naar school gingen bij meester Nap en de kerk van dominee Los en dat de volgende families daar woonden fam . Timmerman , Cnossen , Sikkema , Reitsma toen we daar woonden was er ook een gigantische grote bosbrand we woonden van de hoofdweg onder in een ravijn we kwamen ook wel bij de melkfabriek maar daar mochten we niet binnen komen van meneer Buitenhuis . en ook niet te vergeten Jan Ties Sikkema met zijn jeep en zijn zus Ada . Ik zou het geweldig vinden als ik wat mensen die daar ook woonde ergen s te mogen ontmoeten en verhalen te horen hoe het verder daar was . als iemand dit leest en die heeft nog foto s stuur die naar mij op . mijn mail is johansouman@gmail.com
  ik hoop dat ik nog veel mensen uit Monte Alegre mag ontmoeten . met vriendelijke groet Johan Souman

 13. Jos Wolbertus Beantwoorden

  Ivm een artikel over Tegelse emigranten ben ik op zoek naar gegevens van Annie Beaumont later getrouwd met Koopmans die in1949 naar Brazilie is geemigreerd.

  Is er iets bekend over haar?

  mvrgr
  Jos Wolbertus
  Tegelen
  lid Heemkundige Kring Tegelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *