Nieuws

+Op donderdag 5 oktober 2017 organiseert het KDC een workshop onder de titel Geluk is een kwestie van herinneren? Renate Stapelbroek zal vertellen over haar onderzoek naar de herinneringscultuur onder Nederlandse emigranten in Brazilië. Mari Smits zal hierop commentaar leveren. Aanmelden kan tot 1 oktober a.s.

+ Op vrijdagmiddag 6 januari 2017 presenteert Renate Stapelbroek in Castrolanda de Themagids “Zeskamp” – Lokale bronnen met betrekking tot zes Nederlandse groepsvestigingen in Brazilië in de periode (1900) 1948 – 2016.  Zie de officiële uitnodiging.

+ Op 29 november 2016 werd het digitaal archief van de Nederlandse Vereniging in Rio de Janeiro (NVR) officieel geopend.

+ DutchCulture heeft een subsidie toegekend voor de uitgave van mijn boek in Nederland en voor de vertaling in het Portugees.

+ Op 1 april 2015 was ik te beluisteren op de Australische publieke radiozender SBS over de Nederlandse emigranten in Brazilië. Luister naar het interview.

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

+ Op 31 januari 2015 ging de documentaire Braziliaanse Koorts in première. De DVD is te verkrijgen door 15 euro over te maken op NL06 RABO 0137776128 op naam van Kadekoorts (En vermeld uiteraard uw naam en adresgegevens)

+ Van 17 tot en met 27 november 2014 bezoekt Tulipana Brazilië. In Rio de Janeiro zal een workshop archiefinventarisatie worden bijgewoond, verzorgd door het Arquivo Nacional. Ook zal de film Novo Começo valogo_Tulipanan Martijn van Eijck worden vertoond. Vervolgens worden Holambra I en Castrolanda bezocht, waar o.m. zal worden gesproken over het nader vormgeven van de onderlinge samenwerking. Van het bezoek zal verslag worden gedaan via de facebookpagina Landverhuizers.

+ Op woensdag 5 november 2014 verzorgt Renate Stapelbroek een lezing in de bibliotheek van Vught met de titel ‘De grote trek uit Vught – een kleine geschiedenis van naoorlogse emigranten’. Zie ook de website van Bibliotheek De Meijerij.

+ Op zaterdag 13 september 2014 verzorg ik in het kader van Open Monumentendag een lezing over de emigratie naar Zuid-Amerika. Plaats: Koffiehuis van de Koninklijke Hollandsche Lloyd, Oostelijke Handelskade 44, 1019 BN Amsterdam. De lezing begint om 19.00 uur. Zie ook de website van het Genootschap Amstelodanum.

+ Op vrijdag 18 juli 2014 zal ik twee lezingen verzorgen in Middelburg in het kader van de viering van 200 jaar Zeeland. Onder de titel ‘Komen, gaan en terugkeren’ zullen Hans Krabbendam, Enne Koops en ikzelf lezingen verzorgen over de emigratie van Zeeuwen naar de Verenigde Staten, Canada en Brazilië. Locatie: Bibliotheek Roosevelt Study Center. (geplaatst 15 juli 2014). Voor programma klik hier.

‘Komen, gaan en terugkeren’

+ Op zondag 15 juni 2014 gaat de documentaire ‘Novo Começo’ in première. Deze film beschrijft de moeilijke beginjaren van Holambra en het vertrek van boeren naar het zuiden. Zie ook dit bericht. (Geplaatst 2 juni 2014).

+ Onlangs zijn twee enthousiaste documentairemakers, Arjan van Westen en Monique Schoutsen, begonnen aan de totstandkoming van een nieuwe documentaire over de nazaten van de Zeeuwse emigranten in Espírito Santo. De initiatiefnemers hopen via crowdfunding geld bijeen te krijgen om het project op te starten. Meer informatie, kijk op www.braziliaansekoorts.nl. Luister ook naar het radiointerview met Arjan van Westen en Ton Roos.

+ Van 10 april tot 5 juli 2013 is in de Archives Nationales te Luxemburg-Stad de tentoonstelling ‘Hoffnung op Brasilien, Hoffnungsloosegkeet an Neibrasilien’ te zien over de retourmigratie van Luxemburgers naar Brazilië in de 19e eeuw. (Geplaatst 24 april 2013)

+ De onderzoeksgids van Lodewijk Hulsman over de Nederlandse groepsemigratie naar Brazilië, 1822-1992 is op internet verschenen.De database is te raadplegen op de website van het Nationaal Archief. Een uitgave i.s.m. de New Holland Foundation. (Geplaatst 1 april 2013).

+ Op zaterdag 25 mei 2013 organiseert de Historische Vereniging Brabant een collegetour door Diessen en Haghorst onder de titel: ‘Van komen en gaan. Boeren op de ontginningsgronden van Diessen’.
Organisatie ter plaatse Fotostichting Diessen i.s.m. Renate Stapelbroek. (Geplaatst 22 maart 2013).

Bewaren

Bewaren

Een gedachte over “Nieuws

  1. Lodewijk Hulsman Beantwoorden

    Het Arquivo Nacional in Rio de Janeiro heeft op zijn site een aparte database over Holandeses no Brasil:

    Guia de fontes para a história da Holanda e holandeses no Brasil.

    Projeto cooperativo multi-institucional de levantamento de documentos arquivísticos existentes no Brasil

    de link: http://linux.an.gov.br/icaatom/index.php/?sf_culture=pt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *