Stukjes Brazilië in Nederland

Bijna tien jaar geleden gaf ik een lezing over de Nederlandse landbouwgemeenschappen in Brazilië onder de titel “Stukjes Nederland in Brazilië”. De tekst van deze lezing is sinds de start van deze website het meest geraadpleegde bericht. En niet zonder reden; het is een beknopte schets van de ontwikkeling van de Nederlandse emigratie naar Brazilië in de twintigste eeuw.

Bij het zoeken naar sporen van deze emigratie in Nederland moet je op zoek gaan naar de plekken die bij het vertrek van de emigranten een belangrijke rol hebben gespeeld. Bij de emigranten van Holambra moet men dan denken aan het koetshuis van Rhederoord in De Steeg, waar de emigranten op cursus gingen of de St. Janskathedraal waar afscheid werd genomen van de emigranten. Voor de emigranten van Castrolanda was Hotel Homan in Hoogeveen de plek waar de beoogde emigranten elkaar voor hun vertrek hebben ontmoet en voorbereid op hun nieuwe toekomst. Helaas is het hotel afgebroken en vervangen door een appartementencomplex.

Sinds kort is er een andere plek in Nederland waar de Nederlandse landbouwgemeenschappen in Brazilië zichtbaar zijn gemaakt. Deze plek ligt in Almere-Buiten. Nabij de São Paulostraat, de Rio de Janeirostraat en de Brasiliaplaats heeft de woningbouwstichting Goede Stede in het voorjaar van 2018 twee nieuwe appartementencomplexen gerealiseerd met de namen Holambra en Castrolanda. In 2019 zal er nog een derde complex bij komen met de naam Carambeí.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *