Symposium

Holland, Amerika en Brazilië. De “Bloemenstad” met de naam Holambra is ontstaan uit de samentrekking van Holland, Amerika en Brazilië. Holambra is een bloeiende Braziliaanse gemeente met een Nederlandse oorsprong. Het is een welvarende gemeenschap, die veel bezoekers uit de verre omtrek aantrekt door Nederlandse bouwstijlen en de parkachtige omgeving van de welvarende gemeente. Het is een plek die de Braziliaanse en de Nederlandse geschiedenis in zich verenigt.

De Nederlandse historicus dr. Mari Smits heeft een boek over de beginjaren van Holambra (1948-1960) geschreven. Het boek is onderdeel van het Tulipana Programma, wat tot doel heeft het emigrantenerfgoed in Brazilië te conserveren en toegankelijk te maken. Holambra wordt gepubliceerd zowel in Nederland als in Brazilië.

Ter gelegenheid van de publicatie van de Nederlandse versie van dit boek organiseren het Huygens ING en het Centre for Global Heritage and Development (CGHD) op vrijdag 3 juni 2016 een symposium. Het boek zal op het Huygens ING worden aangeboden aan de Braziliaanse ambassadeur, Zijne Excellentie, Sir. Piragibe dos Santos Tarrago.

Programma

13.30 Inloop met koffie/thee

14.00 Opening by Marjolein ’t Hart, Head of the History department Huygens ING

14.05 Hans Krabbendam (Assistant Director Roosevelt Study Centre): The Dutch migration to the America’s

14.20 Marijke van Faassen (Huygens ING): Postwar immigration

14.35 Marco Roling (Centre for Global Heritage and Development): The TULIPANA project, a Brazilian-Dutch shared heritage experience

14.50 Mari Smits: Holambra, the difficult starting years

15.15 His Excellency Mr. Piragibe dos Santos Tarragô, Ambassador of the Federal Republic of Brazil will receive the first copy of the book

15.30: film: Novo Começo (Martijn van Eck)

15.50 Drinks

16.30 End

Het symposium vindt plaats op Huygens ING, Prins-Willem Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag. Tijdens het symposium is het mogelijk het boek Holambra te kopen bij uitgeverij Valkhof Pers. Deelname aan het symposium is gratis. Aanmelden is mogelijk tot dinsdag 24 mei, via congres@huygens.knaw.nl.

Deze publicatie is mogelijk gemaakt door DutchCulture, het Unger van Brerofonds, het Prof. van Winterfonds en het Prof. dr. H.F.J.M. van den Eerenbeemtfonds (Erfgoed Brabant).