Holambra

De moeizame beginjaren van een stukje Nederland in Brazilië

Met het oog op de verschijning van mijn nieuwe boek over Holambra publiceer ik op deze website bijdragen die aspecten van de geschiedenis van deze Nederlandse gemeenschap in Brazilië belichten. Nu de tekst nagenoeg voltooid is ben ik bezig met realiseren van de uitgave van het boek zowel in Nederland als in Brazilië. Hieronder volgt alvast de promotietekst van het boek.

In 1948 werd 140 kilometer ten noorden van São Paulo een groot stuk land (fazenda) aangekocht voor de vestiging van Nederlandse emigranten. Er was niks, alleen enkele schamele hutjes, en alle grond moest nog worden ontgonnen. Op deze Fazenda Ribeirão is nu een bloeiende gemeenschap gevestigd met onmiskenbare Nederlandse elementen. Voordat die bloei tot stand kwam moesten de Nederlandse pioniers in de beginjaren een harde strijd leveren om het dagelijks bestaan. Veel pioniers zijn vertrokken naar bestemmingen elders in Brazilië of naar Nederland teruggekeerd.

Paupiek
Holambra is ontsproten aan de geest van Geert Heijmeijer, voormalig secretaris van de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond (KNBTB), die in Brazilië op zoek ging naar een plek voor de boeren die in Nederland geen toekomstmogelijkheden meer zagen. In zijn ogen moest de nederzetting een modelkolonie worden, samengesteld uit “prachtmensen”, die samen de basis moesten vormen voor een op de christelijke beginselen gestoelde “nieuwe gemeenschap”. De idylle van Heijmeijer werd echter al snel verstoord door financiële moeilijkheden en interne spanningen. Met een nieuwe lening uit Nederland en de harde hand van oud-indischman Charles Hogenboom werd een reorganisatie doorgevoerd die Holambra uiteindelijk op de been hielp. Ondertussen waren veel boeren tegen zijn “schrikbewind” in opstand gekomen en naar elders vertrokken.

Bushalte Klein

In dit boek wordt uit de doeken gedaan waarom Nederlandse emigranten naar Brazilië zijn vertrokken en wat zij in die beginjaren hebben meegemaakt. Hoewel Holambra werd opgezet als een particulier initiatief raakte de Nederlandse staat al snel betrokken bij deze Nederlandse gemeenschap in Brazilië. Deze betrokkenheid raakte direct het dagelijkse bestaan van de bewoners van de gemeenschap. Behalve de moeizame opbouwfase van de kolonie, met daarbij de vele interne conflicten, wordt in het boek ook aandacht besteed aan de vestigingen die zijn voortgekomen uit deze moeilijkheden. Het boek eindigt met de stichting van Holambra II in 1961, toen Holambra na 12 jaar de pioniersfase eindelijk achter zich kon laten.

Het boek van Mari Smits, Holambra. De moeizame beginjaren van een stukje Nederland in Brazilië, is niet meer via de boekhandel verkrijgbaar. Download hier de pdf van het boek.

Bewaren

10 gedachten over “Holambra

 1. cas mulder Beantwoorden

  Het is de bedoeling dat ik over enkele jaren definitief in Brazilië ga wonen samen met mijn Braziliaanse vriendin. Een kennis van mij heeft enkele jaren in Holambra gewoond en adviseerde mij om er ook te gaan wonen vanwege dergelijke positieve omstandigheden en geschikte klimaat.

 2. Willem Mugge Beantwoorden

  Kan het zijn dat Frank en Frankie Hamilton daar ook na de oorlog zaten? Beiden woonden voor de oorlog reeds in Brazilië, maar zijn zij daar na de oorlog ook weer naartoe gegaan? Bieden werden in 1944 in Noord-Holland gedropt als geheim agent om de illegale pers te assisteren.

 3. ben Kruger Beantwoorden

  Waar kan ik het boekje bestellen? (Nederlands)

  Vr groet,

  Ben Kruger
  B&B Recife

  1. holambra Beantwoorden

   Via bol.com zal het boek wel leverbaar zijn. Hou wel rekening met de hoge verzendkosten.

   1. Bert van Giersbergen Beantwoorden

    Bij de uitgever van het boek “Valkhof pers” ( http://www.valkhofpers.nl )

 4. Bert Ernste Beantwoorden

  Gefeliciteerd met de publicatie van het boek. Ik heb het inmiddels in huis en hoop het snel te lezen.

  Vriendelijke groet,
  Bert Ernste
  http://ernste.net/

  1. holambra Beantwoorden

   Dag Bert, Zou je van mijn boek na lezing ergens een bespreking willen publiceren?

 5. Arrel Tan Beantwoorden

  Hallo Hollanders,
  ik lees berichten over Holambra, maar ik weet eigenlijk niet waar dit is.
  Ben wel nieuwsgierig, want ik woon in Goias sinds begin 2015 en ben in 2013 in Brazilië getrouwd met een brasiliera.
  Ik heb nu behoefte aan een Nederlands contact, en waar is Holambra?

  Arrel Tan

  1. holambra Beantwoorden

   Holambra ligt ca. 140 km ten noorden van São Paulo, voorbij de stad Campinas. Vanaf eind deze maand is er vijf weekenden lang de Expoflora, een vermaarde bloemenexpositie. De moeite waard om eens te bezoeken.

  2. Hans Bronkhorst Beantwoorden

   Arrel,

   Waar woon je in Goiás? Woon zelf in Goiânia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *