De coöperatieve winkel van Holambra

In juli 1949 emigreerde het jonge echtpaar Bos vanuit het Limburgse Grubbenvorst naar Brazilië om een nieuw bestaan op te bouwen in Holambra. Na 15 jaar pionieren keerden zij in 1964 samen met hun kinderen terug naar Nederland. Onlangs ontving ik van hun zoon Chico enkele documenten die betrekking hadden op de winkel van de coöperatie van Holambra, waaronder een prijslijst.

Ruim gesorteerd
De winkel van de nog jonge kolonie was ruim gesorteerd. Er werden niet alleen levensmiddelen verkocht, maar ook kleding en ijzerwaren. Op aanvraag was in de winkel zelfs munitie verkrijgbaar om op de fazenda te kunnen jagen! De winkel was uitsluitend bedoeld voor de leden van de coöperatie. De spullen werden verkocht tegen concurrerende prijzen en er werd slechts een minimale winst op berekend, ter dekking van de onkosten. Uit de toelichting blijkt ook dat de winkel de voorraden beperkt hield. ‘Voor de goede gang van zaken en zo snel mogelijke service’ werden klanten verzocht hun wekelijkse bestelling steeds enkele dagen van tevoren in te dienen. ‘Wij zullen graat met al Uw wensen rekening houden en houden ons aanbevolen voor opbouwende critiek der klanten.’

Service
De winkel bood ook enkele diensten aan. Toon Michiels verzorgde de reparatie van schoenen ‘tegen aanmerkelijk lagere prijzen dan in Campinas betaald moet worden.’ Ook kon men foto’s laten ontwikkelen. De ontwikkelingskosten dienden wel vooraf te worden betaald. Enkele levensmiddelen waren nog onbekend bij de pas gearriveerde emigranten, zoals maismeel: ‘Komt zeer veel overeen met griesmeel en is uitstekend geschikt voor pap.’ Ook gedroogd vlees, was bij de emigranten nog weinig bekend. Dit was volgens het bulletin van prima kwaliteit en hygiënisch. ‘Kan een welkome aanvulling zijn, zolang wij nog slechts beperkt vers vlees kunnen leveren. Men zette het gedroogd vlees ’s avonds van tevoren in het water’.

Heb je ook thuis een interessant document liggen betreffende de emigratie naar Brazilië. Laat een bericht achter op de website of stuur anders een bericht naar de Facebookpagina Landverhuizers.


Een gedachte over “De coöperatieve winkel van Holambra

  1. Rita Beantwoorden

    Muito legal ver essa lista.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *