Wie was wie in Holambra?

Wim Welle in 1948

Wie op zoek is naar oude foto’s uit de beginjaren van Holambra kan natuurlijk het beste het lokale museum bezoeken. Op initiatief van pionier Wim Welle (1915-2004) werd in 1988 begonnen met het bijeenbrengen van fotocollecties uit de beginjaren van dit bijzondere stukje Nederland in Brazilië. Als je door Nederlandse tijdschriften uit deze jaren bladert, dan kom je vaak zijn foto’s tegen. Zijn eigen fotocollectie was het begin van de collecties van het museum. Met behulp van Tulipana wordt deze collectie gedigitaliseerd en stap voor stap online gepubliceerd.

Maar er zijn natuurlijk meer foto’s. Zowel Nederlandse als Braziliaanse kranten en weekbladen publiceerden in de loop der jaren artikelen over het leven en werk van de Nederlandse emigranten. In beide landen worden ook deze publicaties gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Voor Nederland is Delpher een belangrijke toegang, alhoewel de initiatiefnemers van om auteursrechtelijke redenen nog terughoudend zijn om materiaal van na 1945 online te zetten. Gelukkig kennen de Brazilianen daarin minder schroom. De Bibliotheca Nacional biedt inmiddels ook toegang tot veel kranten, hoewel de zoekopties beperkt zijn en het lastig of onmogelijk is om krantenpagina’s te downloaden.

Ondanks deze beperkingen kwam ik bij toeval een artikel op het spoor dat in 1952 onder de bekende titel “Um pedaço da Holanda no Brasil” was verschenen in het weekblad O Cruzeiro. De tekst van het artikel is weinig verrassend, maar de door Henri Ballot gemaakte foto’s zijn het des te meer. Op een pagina publiceerde het magazine vier portretfoto’s van blonde schoolkinderen en het artikel werd geïntroduceerd met vier foto’s van Nederlandse zussen. Wie het zijn vertelt de auteur van het artikel niet. Ik publiceer ze onder deze bijdrage en vraag de bezoekers van mijn site hierop te reageren door te vertellen wie zij herkennen op de foto’s.

Bewaren


2 gedachten over “Wie was wie in Holambra?

  1. eva platen Beantwoorden

    Ik ben op zoek naar familie van mijn oma. Familie Boor.

  2. Rita Beantwoorden

    Família Walravens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *